hbdudu
hbdudu
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Indulás: 2006-02-20
 
 

Visit Hun Cosplay VIP

 

 

 


Kerámia rendelés:


Click Me!

Adopted from squiby

Itt a legfrissebb dolgokat tudjátok megnézni, pontosan hol kell az oldalon keresni:

 

 


2012. december. 25: Karácsonyi lap a főoldalra

 
 
 

Free TopSite

NZYANG47 PORTAL Toplistája

Toplista

Anime.wyw.hu - Anime linkek

Magyar Honlap Linkek

Magyar Művészeti Toplista

Blog

 
 
Meat Loaf Seize the Night lyrics Lyrics
Japán kultúráról

Japán kulturális látképe

(2002. május)A szociológusok szerint egy nép kultúrájának megismeréséhez az emberek vallásán keresztül vezet az út. Japán kultúrája talán éppen ezért oly változatos, hiszen a történelmi idők folyamán több vallási irányzat is befolyásolta az ősi eredet, a sintoizmus fejlődését. Cikkünk első felében betekintést nyerhetünk a japánok hitvilágának sokszínűségébe.
A nemzeti kultúra egyik legfontosabb tényezője, a színház mindig is különleges szerepet játszott Japánban. Erről is olvashatnak írásunkban a Kedves Érdeklődők.

A japán vallásról

Japán veleszületett vallása a sintoizmus, az istenek (kami) tettei, a mítoszok, hagyományok, szertartások, és viselkedési szabályok gyűjteménye, melyek alapját az ember, a természet és a hit közötti összhang képezi.
A japán mitológia számos istenén, illetve a Nap-istennőtől származtatott császárokon kívül a japánok mindig is hódolatot éreztek a természet erői (fák, hegyek, tengerek, szél, stb.) iránt. Mélyen tisztelték őseik szellemét, akikkel közeli kapcsolatban állnak. A sintoizmus a közösség vallása, így az emberre, mint a csoport tagjára tekint, nem pedig mint különállóra. Japánban a tisztaság fogalma vált különlegesen fontossá, mindenek felett a tisztátlanság választja el az embert társaitól és legfőbbképpen a hittől.
A buddhizmus, amely Kína és Korea felől érkezett Japánba a VI. században, jelentősen hozzájárult a japán kultúra és művészet felvirágzásához. A buddhizmus azonban, melyet több történelmi korszakon keresztül Japán nemzeti vallásának tekintettek, nem száműzte a sintoizmust. A két vallás évszázadokon keresztül élt egymással párhuzamosan, egyfajta különleges vallási dualizmust alkotva. Nemcsak a buddhizmus, hanem az összes többi, a külvilágból a szigetországra érkező vallás (konfucionizmus, taoizmus, kereszténység) jelentős változásokon ment keresztül a sintoizmus hatására.
A vallások ezen színes kohéziója napjainkban is megmutatkozik: az emberek többsége a konfucionizmus szociális tanításai szerint él, de közben megtartja taoista hitét a "szerencsés" illetve "szerencsétlen" dolgokat illetően. Részt vesz a sintoista és buddhista ünnepeken. Házasságot a sintoista szertartás szerint köt, majd megismétli esetenként a keresztény szertartások szerint. Az elmúláshoz, temetkezéshez kapcsolódó szertartások pedig a buddhista templomokban zajlanak.

Színház

Japán színházi hagyományait eredetisége és kifejezőkészsége teszi egyedülállóvá. A japán dráma művészetét két kategóriába sorolhatjuk: a "kabuki" illetve a "noh" irányzat. Rövid írásunk most ez utóbbit ismerteti Olvasóinkkal.
A "noh" színház a japán drámaművészet legősibb formája, amely szavalásból, táncolásból, éneklésből és zenéből áll. Születése a XIV. századra tehető, két kivételesen tehetséges művész: a színész és drámaíró Kan'ami és fia, Zeami tevékenysége nyomán. A "noh" a földműveléshez társított vallási táncokból eredő népi színház ősi formáira épült. Az előadásokat mai napig jellemző klasszikus koreográfia ebben az időszakban alakult ki.
A darabok eszmei alapját a buddhista életfilozófia tanításai adják. A darabok főszereplői istenek, buddhista szerzetesek, szellemek és démonok. A színészek valamennyien férfiak. A női szerepek nyomatékosítására, hatásos megjelenítésére aprólékosan kidolgozott, a feudális korszak nemes kurtizánjait idéző maszkokat és kosztümöket viselnek. A darabokat egy különleges, fából készült színpadon adják elő, amelynek valamennyi eleme szigorúan meghatározott funkciót tölt be. A szereplőket (általában kettőt) egy hat-nyolctagú kórus, valamint egy három, különböző méretű tamburinból és egy furulyásból álló zenekar kíséri. A "noh" stílusú szavalás és tánc alapját az évszázadokra visszatekintő szabályok alkotják. A mozdulatok elevenek és ütemesek, a szavalás is jellegzetes hanglejtésű.
A színházi előadások fontos tartozéka a zenei kíséret, amely azonban első hallásra korántsem harmonikus dallamvilágú. A cintányérok hirtelen összecsapódása a furulya fülhasogató hangjaival váltakozik. Mindez, a szabálytalan verseléssel együtt, a színházi előadások igen extrém - és egyben igen drámai - összhangzatát adják.
A mai japán színházi iskolák közül a legjelentősebb a Kanze iskola, melyet egyenesen Zeamitól származtatnak.

 

Ezt az írást is barátnőmtől kaptam, ugyancsak nem tudom honnét származik, de mindenkinek így utólag is jó olvasást!  H. B. Dudu

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon